Ante Trstenjak. Iz zbirke Umetnostne galerije Maribor.

Galerija Miha Maleš
Kdaj: od 24.10.2024, 18:00 do 22.03.2025, 18:00

Slikar in grafik Ante Trstenjak (1894–1970) je bil svetovljan, ki se je po študiju slikarstva na Dunaju, v Zagrebu in v Pragi ustalil v češki prestolnici in tam živel do leta 1950, ko se je vrnil v Maribor. Bil je predvsem slikar klasičnih likovnih motivov: krajin, mestnih vedut in portretov. Razstava predstavlja avtorjeva značilna dela: študijske grafike in risbe, pariške in italijanske akvarele, cikel posvečen Lužičankam v narodnih nošah, odličen cikel Pri toaleti, risbe in akvarele nastale na potovanjih doma in v tujini ter seveda slike, med njimi dva Avtoportreta. Ante Trstenjak je bil prvenstveno slikar, vendar ga tokrat spoznamo tudi kot vrhunskega akvarelista in virtuoznega risarja, ki enako prepričljivo upodabljal podeželje, morske motive in mestne vedute. Poleg slik bo tako na ogled izbor njegovih risb s svinčnikom in ogljem, ki razkrivajo umetnikovo spontanost in mehkobo, ki v slikarstvu pogosto ne pride do izraza.

Po srcu je bil Trstenjak zapisan tradicionalnemu slikarstvu. V nekaterih obdobjih se je sicer približal kakšni izmed aktualnih likovnih smeri 20. stoletja, vendar se je kmalu vrnil v ustaljene tirnice. V slovenskem prostoru je bil cenjen slikar, ki pa ni bil nikoli deležen pretirane pozornosti, saj je v času prevladujočih modernističnih tendenc ostajal zavezan tradiciji in je na prvo mesto postavljal barvno ubranost in harmonijo.

_________________________________

KOLOFON

Gostujoča razstava Umetnostne galerije Maribor, Ante Trstenjak (1894-1970), 24.10. 2024 – 22. 3. 2025. Medobčinski muzej Kamnik – Galerija Miha Maleš. Zanj: mag. Zora Torkar Kustosinja razstave: Andreja Borin, UGM Koordinatorica: Saša Bučan, MMK Oblikovanje: Vladimir Ristić Lektoriranje: Ana Gruden Tisk: Tiskarna Element Projekt je financirala: Občina Kamnik