Maistrov večer: predstavitev nove slikanice Rudolf in Vojko

Rojstna hiša Rudolfa Maistra
Kdaj: 30.05.2024, od 19:00 do 20:00

Tokratni Maistrov večer je zaradi okoliščin svojo običajno sredo zamenjal za četrtek. Na njem pa bomo mladim in starim, vsem tem je namreč namenjena, predstavili čisto svežo slikanico, diši še po tiskarskem črnilu, ki je izšla pri Založbi Pivec v Mariboru. Besedilo sta napisali Katarina Mahnič in Alenka Juvan, ilustracije je dodala akademska slikarka Ejti Štih. Gotovo najprej pade v oči prvi del oz. glavni del naslova in vas daje huda radovednost, kdo vendar je tale Vojko. Vam ne bom izdala. Povem vam le, da je to zgodba o mariborskih dogodkih po končani prvi svetovni vojni leta 1918, razpadu velike avstro-ogrske monarhije, nastajanju novih držav in novih meja. In vsej drami, ki se je novembra 1918 razpletala v Mariboru. Njen avtor pa je bil Rudolf Maister s svojimi sodelavci. Avtorici sta zvesto sledili zgodovinskim dogodkom, besedilu sta dodali le nekaj nenavadnih protagonistov, duhovitih dialogov in verzov v duhu alpske poskočnice.

Slikanico bodo predstavile vse tri avtorice skupaj. O njej jih bo spraševal Vlado Motnikar, urednik in novinar na Radiu Slovenija. Prav tako jih boste lahko (marsi)kaj vprašali tudi vi.

Vabljeni!

Katarina Mahnič, diplomirana inženirka agronomije, je od leta 1994 samozaposlena v kulturi kot prevajalka, publicistka, književnica in recenzentka. Med sedemletnim bivanjem v Melbournu se je ukvarjala s starejšo in sodobno avstralsko književnostjo. Podpisuje se pod Antologijo sodobne kratke avstralske proze Kenguru na plaži, prevedla je knjige znanih avstralskih pisateljev (Tim Winton, Joan Lindsay, D’Arcy Niland, Paul Jennings …).

Alenka Juvan, slavistka, vodja Rojstne hiše Rudolfa Maistra, enote MMK. Postavlja razstave, organizira večere, okrogle mize ter različne druge dogodke, posvečene njemu. Je avtorica slikanice O Rudolfu brez brkov …, ilustracije so delo Andreje Peklar. S Katarino Mahnič si je zamislila virtualno Maistrovo pot, ki jo je pozneje nekoliko preoblikovano skupaj ustvarilo 15 slovenskih kulturnih ustanov (projekt je vodil MMK) ter družina Maister.

Ejti Štih je slikarka, ki je študirala na ljubljanski likovni akademiji. Živi in ustvarja pretežno v Boliviji. Ukvarja se tudi z ilustracijo, gledališko kostumografijo in scenografijo ter s kiparskimi inštalacijami. Tematika v njenem likovnem ustvarjanju je predvsem socialno usmerjena, opisuje življenje navadnih ljudi, politikov, problematiko revščine, globalizacije itd. Njena likovna dela so razpoznavna po živih barvah, med katerimi prevladujeta rdeča ali modra.

V sodelovanju z Založbo Pivec iz Maribora.